Numa wave surface 500
Numa - Amning
Numa wave surface 500

Barnmorskan svarar på de vanligaste frågorna gällande amning!

Barnmorskan svarar på de vanligaste frågorna gällande amning!

För att ta reda på om barnet suger rätt ska man titta på fem olika parametrar:

  1. Barnets tag om bröstet. Barnet ska ha ett stort tag om bröstet, inte bara bröstvårtan. 
  2. Känslan vid amning. Hur känns det för dig som ammar? Det är okej att det gör ont första minuten men det ska inte göra ont en hel amning. 
  3. Barnets sugkraft. Barnet ska suga kraftfullt och starkt.
  4. Sugmönstret. Sugmönstret är att barnet suger och tar pauser, suger, pausar. Man kan också kolla hur det ser ut när barnet suger, kinderna ska inte vara indragna, utan kraften från sugtaget ska komma från käken och hela käken på barnet ska jobba vi amning.
  5. Bröstvårtans form efter avslutad amning. Den här punkten är viktig och ett kvitto på hur barnets sugtag har varit! Efter avslutad amning vill vi att bröstvårtan ska vara fortsatt rund (eller ha samma form som innan påbörjad amning, alla bröst ser olika ut) och peka åt samma håll som innan du började amningstillfället. Om bröstvårtan är platt, eller kantig är det ofta ett tecken på att bröstvårtan har klämts i barnets mun och det är en riskfaktor för sår. 
  • När barnet börjar visa tecken på att vilja amma, lägg barnet till bröstet, gärna hud mot hud. Det är lättare att få ett bra tag om barnet är sugen på att amma, men innan barnet börjar skrika (lättare sagt än gjort)
  • Lägg barnet så att näsan är i höjd med bröstvårtan. INTE stoppa bröstvårtan i munnen. 
  • Invänta att barnet gapar stort och böjer upp huvudet.

Dra ditt barn nära dig så att hakan och underkäken hamnar mot ditt bröst, målet är bröstvårtan ska hamn högt upp i barnets gom så att baret får ett stort tag om bröstet

Nej, amning ska inte göra ont över tid. Men den allra första tiden när du börjar amma så kan det göra ont då bröstvårtorna inte är vana att bli sugna på. 

Det är okej att det gör ont första minuten på varje amningstillfälle. Om det gör ont en hel amning kan det innebära att barnet har fel grepp.

När man ammar kommer man aldrig veta exakt hur mycket mjölk barnet får i sig. De parametrar man istället får gå på är:

  • Barnets vikt: Alla barn går ner i vikt efter födseln, men när amningen har kommit igång vill man sedan att barnet ska gå upp i vikt. Man följer barnets vikt på BVC
  • Hur barnet suger: Rätt sugteknik är A och O för att barnet ska få i sig mjölk vid varje amning
  • Antal kiss- och bajsblöjor: Från ca dag 5 bör barnet ha ca 6 våta kissblöjor/dygn. Däremot är de väldigt olika hur många bajsblöjor barn har, allt från 2-50/vecka!

Hur ofta ammar barnet: Antalet amningstillfällen är också ett bra riktmärke. 8-16 amningstillfällen per dygn är normalt och ett bra riktmärke för att veta att barnet får i sig tillräckligt ofta. Att ett nyfött barn vill amma ofta är inte ett tecken på att du har lite mjölk eller att barnet är missnöjt.

8-16 amningstillfällen per dygn är normalt och ett bra riktmärke för att veta att barnet får i sig tillräckligt ofta. Att ett nyfött barn vill amma ofta är inte ett tecken på att du har lite mjölk eller att barnet är missnöjt. Amning är så mycket mer än bara mat och fri amning är rekommenderat, dvs amma så ofta barnet vill.

De första dagarna eller veckorna kan man gärna erbjuda barnet båda brösten vid varje amningstillfälle för att hjälpa mjölkbildningen komma igång ordentligt. När amningen sen väl har etablerat sig, det vill säga när mjölkbildningen är helt igång och barnet växer och verkar nöjd efter de flesta amningarna, är det inte alltid nödvändigt att ge båda brösten vid varje amningstillfälle. 

Det finns inget svar på hur långt ett amningstillfälle ska vara. Det kan vara allt från 5-30 min. Det beror på hur aktivt barnet suger, hur starkt mjölken drivs ut ur bröstet och mycket mer. Längden per amningstillfälle kan också skilja från gång till gång, låt barnet styra längden på amningarna. 

Den första veckan är det bra att amma regelbundet för att mjölkbildningen ska komma igång. När barnet är nöjt och går upp i vikt som det ska går det bra att applicera fri amning och amma när barnet visar signaler.

  • Stimulera brösten mer! Genom att amma oftare eller pumpa mellan amningarna ökar efterfrågan och därmed även produktionen. 
  • Amma längre stunder
  • Amma båda brösten vid varje amningstillfälle. 
  • Nattamning är viktigt! Hormonet som producerar mjölk är högt på natten, amning på natten är kanon för mjölkproduktionen.

Kort tungband måste diagnostiseras av en läkare för att kunna avgöra om det verkligen
Tecken på att man kan minska kort tungband är:

  • Amningen är smärtsam och svår kan 
  • Ibland kan man se att barnets tunga är “hjärtformad” när barnet försöker sträcka ut tungan (men tungbandet kan vara kort utan att tungan är hjärtformad).
  • Barnet släpper taget ofta och verkar ha svårt att behålla vakuum.
  • Det kan höras täta klickljud under amningen, vilket är ett tecken på att det inte är helt vakuum/tätt (om det bara klickar lite av och till är det sällan något problem men är ett observandum om det förekommer hela tiden)
  • Besvär med återkommande mjölkstockningar
  • Barnet går inte upp i vikt ordentligt

När du vill sluta amma är helt upp till dig och vad som passar bäst för just dig och din familj. Från 6 månaders ålder är Livsmedelsverkets rekommendation att barnet ska börja få i sig annan näring än bara bröstmjölk för att möta det växande barnets behov.

Det får man bestämma själv! En del barn gillar napp och andra inte. Och andra måste öva för att lära sig att använda napp, medans en del barn tar napp från start. Vissa barn är kräsna när det kommer till vilken napp de gillar och man kan behöva prova olika sorter. Ni får prova er fram! Rekommendationen är dock att vänta med att introducera napp tills amningen funkar.

Ja det går fin fint! Här är några tips för att kombinationen av bröst och flaska ska fungera så smidigt som möjligt. 

  1. Se till att amningen funkar först!

    Du har mycket att vinna på att amningen är fungerande och etablerad först. Flaskan kan nämligen göra det svårare för barnet att lära sig amma och störa hur barnet suger på bröstet, så en sak i taget!

  2. Var rädd om mjölkproduktionen!

    När man byter ut något eller några amningar mot flaskmatning så innebär det missade amningstillfällen. Det kan leda till väldigt spända bröst (AJ!) men också minskad mjölkproduktion. Brösten behöver ju stimuleras regelbundet för att hålla igång produktionen. Så om du vill uppehålla samma mjölkproduktion är tipset att pumpa brösten de tillfällen som barnet får mat på flaska.

  3. Om flaskan blir mer poppis än bröstet då?

    Något man vill undvika om man vill kombinera amning och flaskmatning är så kallad flaskpreferens, dvs att barnet bara vill ta flaskan och sen inte tar bröstet. Risken för flaskpreferens finns alltid, det kan uppstå efter första gången man ger flaska eller efter 30e, lurigt! Ett tips för att undvika är det kan man prova “Paced bottle feeding”.

  4. Om bara bröstet funkar

    Vissa barn gillar inte flaska alls! Då får man öva öva öva och prova olika typer av flaskor.

Numa wave surface 700
Numa wave surface 700

Artiklar amning

Amning

Hur vet jag om min bebis får i sig tillräckligt med mjölk?

Jag ammar och ammar men HUR vet jag om mitt...

Flaskmatning

Att flaskmata

Oavsett om du ammar eller flaskmatar så handlar matandet av...

Flaskmatning

Kombinera amning och flaskmatning

Att kunna avlasta amningen med flaskmatning emellanåt är för många...

Amning

Mjölkstockning – min berättelse

Jag hade inte förstått att mjölkstockning kunde göra så ont....

Vill du veta mer om amning? Läs mer här?

Numa wave blue 300
Numa wave blue 300

Gå numas amningskurs!

Som nybliven förälder kan det mesta känns nytt och det kan vara lätt att känna “Varför berättade ingen det här tidigare”. Numas amningskurs vill ändra på det! Amningskursen ger dig förkunskaper som kan vara bra att ha med sig innan du ska börja amma. Kursen innehåller bra information tips, och råd som skapar förutsättningar för dig när det väl är dags.

Numa wave surface 700
Numa wave surface 700
park, mother, girl-3089907.jpg

Så MYCKET bra information Och skönt att veta att man kan lita på det som står eftersom det är skrivet av läkare och barnmorskor och andra proffessionella.

Claras mamma
breastfeeding, breast, woman-7389305.jpg

Tack för stöd. Laddade ner appen i samband med att jag sökte stöd och information om amning. Förstod då att det gick att boka tid med amningsspecialister. Tack Ebba för din hjälp, nu funkar det äntligen

violasmamma
Numa wave surface 700
Numa wave surface 700

Artiklar amning

Amning

Hur vet jag om min bebis får i sig tillräckligt med mjölk?

Jag ammar och ammar men HUR vet jag om mitt...

Flaskmatning

Att flaskmata

Oavsett om du ammar eller flaskmatar så handlar matandet av...

Flaskmatning

Kombinera amning och flaskmatning

Att kunna avlasta amningen med flaskmatning emellanåt är för många...

Amning

Mjölkstockning – min berättelse

Jag hade inte förstått att mjölkstockning kunde göra så ont....

Här kan du läsa mer om amning!

Numa wave shapes
Numa - Amning
Numa wave shapes
Numa - Amning